20.e januari

   
 
Av marktjänstansvarige Magnus
   
       
 
I dag har vi kört norrut från Haverdal. Klockan ringde som planerat 06:30, det var nog det sista planerade som inträffade innan vi hade kommit iväg. När kaffet skulle sättas på konstaterades att vi inget vatten hade. Vattenledningen hade frusit .................IGEN!!!!. Kontrollerade termometern minus 10,8. Normalt brukar detta inte vara tillräckligt för att vattnet ska frysa, men inget är normalt denna konstiga vinter. Ingen snö på marken innebär att vattenledningen är utsatt även vid denna tämligen modesta temperatur. NÅVÄL..... Varmluftfläkten stod i beredskap, och snart var vattnet igång igen.
Eftersom vi var lite trötta i går, hade vi inte lastat något under gårdagen, utan det fick ske nu på morgonen före avresan. Det var mycket som skulle ut, i takbox, såväl som in i bilen. Man (= jag Magnus) måste tänka på att allt inte tål minusgraderna i takboxen. Efterhand som lastningen fortsätter konstaterar vi att temperaturen sjunker. Klockan 08:30 läste vi av minus 12,5 på termometern strax innan denna packades för resan till Dalarna och Blyberg, men därefter steg temperaturen. Morgonens malör med vattnet, gjorde att den tänkta avresetiden (ETD) klockan 09:00, blev försenad med ca 15 minuter, men det var inte så farligt eller hur? Klockan 09:28 Kunde Eva ringa till pappa Bengt från bilen, och meddela att nu var vi på väg. Den långa och tråkiga "nissastigen" avverkades på hyfsad tid. Det var faktiskt här som vi hade som kallast under hela resan upp.
 
 
Temperaturen vid Nissan strax norr om Oskarsström var minus 12 som kallast. Varmast hade vi faktiskt i Vansbro där det endast var minus 4. Annars varierade temperaturen mellan minus 8 och minus 11 grader. (Allt enligt bilens yttertermometer.) Vårt första planerade stopp i Mullsjö skippades, och vi fortsatte glatt resan. Första stoppet blev Prästbäcken strax söder om Filipstad. Vi hade egentligen tänkt oss att stanna och ta oss något att äta på MAX i Skövde, men där fick vi, efter att ha köat i ett antal minuter, veta att kortläsarna inte fungerade, så det blev inget. På Prästbäckens rastplats tog vi en ordentlig och lät Atlas få röra på benen. Han hade legat där bak under hela resan upp hit, och bara vänt sig om någon enstaka gång. Han är verkligen duktig vår lille Atlas.
 
       
 
Som alternativ till MAX i Skövde tänkte vi att vi skulle ta oss en kopp kaffe och bulle på Statoilmacken i Filipsstad, men här var det så långa köer att vi skrinlade även den planen. Resan tuffade vidare i ett allt mer vintrigt landskap.
 
     
 
 
 
Snön hängde tyngre och tyngre på granarna.
 
 
 
 
Ljuset blev av naturliga skäl svagare efterhand som tiden gick. Planerad ankomst till Blyberg (ETA) var ca sex på eftermiddagen,  
 
Moras karateristiska kyrkoprofil dök upp framåt kvällningen                     
Svårt att tänka sig att vi satt på denna uteserveringen i somras med en öl var
 
       
 

men med tanke på morgonens vattenstrul och ett planerat besök på Maxi i Mora kan tiden revideras till sju.
Väl framkommen till stugan i Blyberg skedde en snabb urlastning av bilen, varefter jag åkte iväg till Älvdalen och inhandlade två pizzor, medan Eva stuvade in grejerna i skåp och upp på hyllor. När pizzorna var uppätna bäddades sängarna.

 
       
 
 
 
Atlas talade på sitt eget vis om att här skulle det minsan inte åkas mer bil.
 
 
Nöjda och ganska trötta efter en lång dag kom vi i säng vid vid halv ett tiden. Jag han till och med gratulera födelsedagsbarnet på hennes födelsedag. Mer om detta, och "vår" första dag i skidspåret, i morgondagens dagbok.
 
       
       
 

Till nästa dag

   
 

Åter till Startsidan