19.e januari
Uppresan

Av marktjänstansvarige Magnus
 
     
 

Så var då äntligen dagen för avresan till Dalarna och Byberg här. Eva och jag förberedde packningen så långt vi kunde i går kväll. Detta var förvisso förenat med livsfara (nästan), eftersom det hade varit plusgrader under hela dagen och det hade bildats blankis på gatan utanför huset. I mörkret på kvällen och i avsaknad av vettig gatubelysning, blev det svårt att se var det var som halast. Nåväl, det fixade sig med hjälp av en bra ficklampa, och några skopor med grus.

Dagen började i det gråas tecken. När vi steg upp vid halv åtta tiden, var temperaturen på nollan och vädret var gråkallt. Efter en god frukost med kokta ägg och nyttigt bröd mm, var vi redo att lasta det sista i bilen. Klockan 09:15 (15 minuter efter planerad avgång) rullade vi ut från Harevägen. Resan bjöd på väldigt olika väderförhållanden. Som ni ser på bilden ovan bjöd resan på allt från rena sommarväglaget, till ett tämligen tätt snöväder.
 
     
 
Men vi hade tur och blev inte särskilt försenade. Strax söder om Filipstad stannade vi, och lät Atlas springa av sig en liten stund. Som alltid, gillade han att jaga snöbollar.
 
 
     
 
     
 
På sträckan mellan Filipstad och Lesjöfors hade det inträffat en olycka, men vi passerade betydligt senare och märkte inte av den på annat sätt än att det var väldiga köer för den södergående trafiken.
 
     
 
Efter Lesjöfors kom solen, och resan blev så väldigt mycket trevligare. Detta trots att det var ganska blött på vägen, men det finns ju vindrutetorkare. Det märktes att vi närmar oss fjälltrakterna, naturen blev alltmer kuperad. Fantastiska vyer varvades med rent småländska skogsområden.
 
 
 
     
 

När vi körde in i Dalarna kändes det som om vi nästan var framme, även om vi var medvetna om att vi hade 12 mil kvar till Mora och sedan ytterligare ca 3 mil till Blyberg, där vi har ”vår” lilla stuga.

Under resan turades Eva och jag om att köra. Jag körde första 24 milen till Skövde, sedan tog Eva över till Vans rastplats som ligger ungefär 15 km norr om Vansbro. Där vi bytte igen och jag körde de sista milen till Mora där vi stannade för att handla, och tanka bilen och sedan den sista biten till Blyberg.
 
     
 

Kvart i sex kom vi fram till Mora och kunde se den karaktäristiska profilen av Mora kyrka.
 
     
 
 
 
 
Vi passerade vasaloppsmålet på väg mot det för oss numera välkända Maxi. Vi behövde bland annat kex och gorgonzolaost, som numera har blivit ett måste på kaffebordet. Vi lämnade Mora klockan 18:20.
 
     
 
När vi körde från Mora norrut mot Blyberg, tänkte jag på hur det var första gången vi åkte hit 2008. Visst kände jag till vasaloppet, men att jag skulle komma att lära mig alla småvägarna till vasaloppsspåret kunde jag inte ana. När vi passerar Gophsus skidbacke, tänker jag i  mitt stilla sinne, ”hit tar det ungefär 15 minuter från Oxberg”. Mina syskon skulle bara ha vetat detta den dag när Magnus blev trött av att gå 100 m vid föräldrarhemmet i Svarte.
 
     
 
Väl framme i Blyberg hjälptes vi åt att tömma bilen, och bära in allt i huset. Atlas for sin vana trogen omkring och var mest i vägen, men han är så go, att vi har svårt att bli arga på honom, där han springer med svansen i vädret.
 
     
 
 
 
När allt var inburet åkte jag till Älvdalen och köpte var sin pizza. Ingen av oss kände för att stå och laga mat efter 60 mil i bilen. En god pizza och lite gott rödvin förgyllde vår kväll, och när vi bäddat, kommer vi att sova gott.
       
 

Vi ses i morgon
Magnus