25 Juli
   
       
 

Morgonen startade med visitation av kasernerna. För SK2 blev det en mjukstart eftersom det inte fanns en enda städpryl i kasernen. Och utan borstar och moppar blir det ingen städning. Men kära elever, var lugna. Jag har  varit och köpt städprylar till er, så i morgon behöver ni inte gråta över att ni inte kan städa….
För SK1 blev det en första bekantskap med städvisitation och många förundrades nog över de skarpa befälsblickarna som såg allt som de missat…. Men för att vara första gången gjorde de det riktigt bra. Det blev en del tips inför morgondagen och det skall bli spännande att se om de tagit åt sig.

Eftermiddagen har våra äldreelever drillats i CBRN, dvs hur man skyddar sig mot kemiska stridsmedel samt släcker bränder. De har även gjort ett besök i tårgaskammaren.

SK2 rivstartade med en förmiddag bestående av sjukvård och HLR.  Repetition för alla, men en ack så viktig repetition. Efter att ha tryckt och blåst så de nästan var blåa i ansiktet fortsatte vår duktiga sjukvårdsinstruktör Christer på med lite häftigare sjukvårdsutbildning.
SK1 startade ett paket om tre stationer som sträcker sig över tre förmiddagar. De grupperna ägnade sig åt Studiebesök i JAS 39 hangaren, vapentjänst med 22 Long, samt sjukvård.

Även efter lunchen har gänget jobbat i tre grupper, men nu skulle alla stationerna klaras av och bli klara idag. En grupp fick lära sig att hantera kniv och yxa på ett rätt och säkert sätt. Vi vill inte ha några olyckor ute skogen senare i veckan!

 
     
 
  
Att behärska vedhuggningens ädla konst är inte så lätt
 
 
Men med lite övning blev det betydligt lättare att hugga ner klamparna till fin eldningsved i kaminen. Och det skall bli mer övning innan skogen väntar.
 
     
 

En annan grupp fick lära sig grunderna i HLR, och även de gick med loiv och lust in för uppgiften. OM det någon gång skulle bli allvar och våra elever måste rycka in, så kommer de att göra ett utmärkt jobb.

 
 
  
Ett, två, tre , fyra, fem………. Blås, Blås,  Ett, två, tre, …… osv i TIO minuter.
 
     
 

För tredje gruppen var det exercisdrillning som gällde. Och nu börjar våra elever få kläm på det där med avlämningar och vändningar mm Det ser riktigt bra ut!

 
   
     
 
Som belöning för en väl genomförd lastade vi in SK1 i bussen och åkte på en markarunda till Maxi. Gissa om det kommer att smaskas på chips och godis i kväll. Men det är de väl värda!
 
     
 
Så kom då kvällen, och därmed ramlade den ene efter den andra in med diverse skavanker på fötterna. Kurschefen fick sätta sig på golvet och plåstra om diverse skoskav. Det är förunderligt hur våra adepter kan låta sina fötter fara så illa. detta TROTS att vi sagt till dom att säga till SÅ SNART dom käner något i sina fötter. Det vanliga svaret var "Jag trodde inte att det var så farligt." Vi får ta ett litet snack om detta på uppställningen i morgon bitti.
 
    
Omplåstring av hälar, tår och diverse andra forskavanker
       
 

Nu är klockan efter midnatt, och Vakthavande Befälet (VB), som skriver dessa sista raderna, ska även han gå och lägga sig. Morgondagen är fylld av nya utmaningar får oss alla.