26 Juli
   
       
 

Oj vilken tid morgonrutinerna  för SK1 tog. Städningen var sådär, och detta trots att många var uppe redan kl 0555 och städade. Men tydligen inte så effektivt…... Uppställningen med visitationer tog  över 30 min mer än beräknat. Detta fick givetvis konsekvenser på hela dagens schema..

För instruktörerna var förmiddagen en favorit i repris, det var bara eleverna som var nya. JAS, vapen och sjukvård stod alltså på programmet.  I JAS hangaren fick eleverna inte bara titta på Flygvapnets stolthet utan även kliva upp på den och även krypa igenom den. Det är en häftig känsla att krypa in i ett luftintag på ett stridsflygplan. Med tanke å söndagens lilla incident där en elev skar sig på ett motorblad var det nu strängt förbjudet att sticka in några fingrar i motormodellen. Besöket var som vanligt ett populärt inslag.
På sjukvårdslektionen blev det en, slarvigt uttryckt, fördjupad salvekvickutbildning. Ungdomarna får lära sig tryckförband, lägga om skärsår, ta hand om stukningar och andra skador man lätt råkar ut för när man vistas i naturen mm mm. Allt har de nytta av när de lämnar oss 5 augusti.

22 Long, ett skidskyttegevär, är det vapen grundkursen får lära sig. Min tanke är att de det första året skall få en grundlig skjututbildning med ett gediget säkerhetstänkande. Efter att ha tagit isär vapnet, satt ihop det igen, tagit isär det…osv att alla vapendelarna i minnet som ett rinnande vatten. Sen var det bara säkerhetsprovet kvar att skriva. Omprov på torsdag morgon innan det skarpa skjutpasset.
 
 
 
       
 
SK2 ägnade förmiddagen åt vapentjänst, och sköt med pistol 88 Glock. Först lite vapenkunskap och sen under våra noga vakande ögon fick de avlossa de första skotten.
 
 
  
 
       
 
På eftermiddagen sprang SK2 samt halva SK1 orientering. Resultatet var väl milt uttryckt skiftande, eller skall vi säga motivationen. Några sprang den 5 km långa banan riktigt fort, medan  några naturälskare var ute i nästan fyra timmar.
 
       
 
 
       
 
Den andra halvan av SK1 gasade vi med tårgas. Lugn, inte så farligt som det låter! Först fick de ett par timmars utbildning i kemiska stridsvapen och hur man skyddar sig
 
 
  
Påtagning av skyddsmask på tid. Sen såg de så här fina ut..
 
     
 

Efter ett par timmars teori fick de gå in i provkammaren, iklädda skyddskläder och skyddsmask, som vi tårgasfyllde.  För de flesta gick det bra, medan det som vanligt blev någon som hade ett litet läckage i masken.  Kanske inte så roligt…… men 15 minuter senare var vederbörande tillbaka i kammaren, nu med lyckat resultat.

På kvällen drillades SK2 i mer vapentjänst, nu var det 22Long och AK4 som gällde. Bäst att plugga på ordentligt för i morgon smäller det.