29 Juli
   
       
 

Till skillnad från förra årets överlevnadsutbildning så inleddes årets med ett kalasväder. Nytt för i år var även att vi startade tidigare på fredagen, så redan kl 0900 var vi igång.
Eleverna delades in i elva grupper, och ställde sen upp för att bli avvisiterade. Fickorna vändes ut och in, och utrustningen kontrollerades. Allt onödigt togs bort och hit hörde ficklampor, tändare, snus, allt ätbart, klockor mm.

Sen var det dags att lämna över truppen till Torbjörn, som inledde med att prata lite allmänt om överlevnad.
 
 
 
 
     
 
Sen delades gänget in i två grupper, som ägnade sig åt eld respektive bivack. Hörndahl visade på hur man bygger en bekväm bivack genom att använda slanor av olika grovlek samt granris.
 
  
     
 
För att kunna binda ihop slanorna krävs det rep, och Kalle lärde ut hur man fixar till et starkt rep av rötter. Det krävs bara lite tålamod…
 
 
  
 
     
 
Hos Torbjörn fick de sen lära sig hur man gör upp eld utan tändstickor, samt hur man håller den dyrbara elden vid liv.
 
 
  
 
       
 
Ungdomarna jobbade energiskt med sina eldstål och lyckades hyfsat bra i sina första försök at få en tändande gnista från sina eldstål.
 
 
 
 
     
 
Som belöning fick de använda sina elda till att laga till lunchen på. Nåja lunch och lunch klockan var över 1700, men de hade ju inga klockor….  Försvarets gamla guldburk kom väl till pass och även ”död mans finger” (korv med vita bönor i tomatsås) verkade smaka bra.
 
 
 
     
 
Dagens sista övning var att de fick bygga sina gruppbivacker som de skulle sova i. Kanske inte alltid så lätt, för klockan blev nästan midnatt innan de var klara och fick sina eldar tända.
 
 
  
 
 

Våra biträdande instruktörer Rasmus och Kalle övervakar bivackbyggandet