31 Juli
   
     
 

Natten i båda lägren har varit lugn, även om Rasmus fick göra et par hjälpinsatser för att få igång slocknade eldar. Att lägga en hel stor stock i en liten brasa visade sig vara en mindre bra idé……..Men inget som gäckar en garvad scoutledare.
Väckning blev  det precis som igår klockan 0600. Men idag var eleverna mer desorienterade på vad klockan egentligen var. Flera gissningar var på 1000 och mer.
Efter att ha återställt eldhyddorna till naturen och dränkt dem i vatten, ja det går åt otroligt mycket vatten till at verkligen släcka en brasa och kyla ner rötterna, kom ordern om nävereld.

 
 
 
 
/
 
     
 

Att man alltid skall ha en bit torkad näver på sig var det tyvärr många som glömt…..
När alla i gruppen fått upp en eld fick gruppen order om att avmarschera ner mot branddammen.  En här ordern fick även SK2, så nu var grupperna åter samlade.
Medan eleverna gick mot dammen åkte Fredrik och jag en liten mathämtningsrunda. Först till LV6 där vi hämtade rotfrukter och sen till Maxi där 85 st makrillar bars ut. Tillbaka vid dammen så försökte vi fördela grönsakerna så rättvist som möjligt

 
 
 
       
 
När ungdomarna kommit ner till dammen lärde Torbjörn ut hur man gör fiskespön av det som finns i naturen.
 
    
Ett trött gäng lyssnar till hur man gör fiskeknopar mm.
       
 
Att få napp i dammen var väl ingen som trodde på, men plötsligt fanns där nyfångad makrill som bara väntade på att bli rensad.
 
 
  
 
     
 

Äckligt tyckte några medan andra nästan dreglade över maten som nu fanns inom räckhåll.
Och tänk, ännu ett år visade det sig att ingen av eleverna kom med kommentaren – ”jag äter inte fisk”…….. Visst ser det gott ut!

 
 
 
 
 
 
 
När eleverna mumsat i sig sin lyxmåltid och blodsockret och humöret återvänt, blev det en förevisning på andra sätt att tillaga fisken. Ur en kokgrop togs de här smaskiga firrarna i sina gräsförpackningar upp.
 
 
 
       
 

De fick även smaka på olika typer av rökt fisk. Allt smakade givetvis gudomligt gott!
Medan eleverna ägnade sig år matfrosseri byggde Kalle och Rasmus en fältbastu. Kanske inte så lätt, men till slut så blev den färdig.

 
 
 
  
 
       
 
Innan kapitlet fälthygien startade var det dags officiellt avsluta överlevnadsutbildningen, och Torbjörn avtackades för sina oumbärliga insatser under helgen.
 
 

TACK Torbjörn, utan dig hade vi inte kunnat genomföra det vi nu har gjort. På återseende nästa år!
 
       
 
Sen startade fälthygienen. Först bastu och sen ett renande bad. Allt under vår livräddare Fredriks OCH vår askots "Grövelsjöodjorets" vakande blick. Först ut på Nyårsåsen Beach var tjejerna. Visst ser det skönt ut…..
 


 
  ,
  

 
 
 
När alla var rena och luktade gott (?) blev det uppställning på grusplanen för utdelning av alla beslagtagna sakerna inför överlevnadsdygnet.
 
       
 
 
 
     
 

Resten av kvällen fick eleverna planera inför morgondagens familjedag. En dag de helt och hållet skall planera och genomföra själva.
Innan vi åkte från Nyårsåsen blev det grillning. Kött och potatissallad, men vad är det mot färsk makrill???