2 Aug
   
       
 
För SK1 var det en dag med studiebesök på FMTS. Försvarsmaktens tekniska skola är ju ett begrepp som förpliktigar, och nu blev det uppvisning av både Flygvapnet och armén.  Tyvärr har vi inte tillgång till några fartyg, så den marina delen av Försvarsmakten uteblev. Men det var populära inslag att få krypa in i stridsfordonen och inse att luckorna faktiskt inte är så stora. Även Flygvapnets gamla plan studerades ingående
 
       
 

Timmarna efter lunch  var reservtid, och ägnads åt inventering av den personliga utrustningen. Fast med facit i handen skulle det kanske gjorts vapenvård på 22 Long istället.
Sk2 tillbringade förmiddagen i luften, i Vapnö flygklubbs SK50 plan. Fint väder och att även få spaka lite själv gjorde förmidagen till ett oförglömligt minne.

På eftermiddagen blev det lite avkoppling och belöning för den så väl genomförda överlevnadsutbildningen.       Bad i Tylösand!
Eleverna ställde upp utanför kasernen för inräkning och sen fick de direktiv av Fredrik om vad som gällde vid badet i Tylösand.
 
 
 
       
 

Att parkera en stor buss i Tylösand visade sig vara ett helt projekt. Eleverna lastades ur, medan Ulf och Jocke sen tillbringade en timme med att hjälpa vår stackars busschaufför.

Sveriges mest kända badstrand, - TYLÖSAND -, är ett måste att få uppleva för alla som är i Halmstad. Och stranden levde verkligen upp till sitt rykte. Fullt med folk, strålande sol och skönt i vattnet.
 
 
 
     
 
Det var bara för våra ungdomar att ta för sig och njuta. Bara de lydde Fredriks order!! Snart var det fullt ös i- och vid vattnet.
 
    
     
 
Efter ett idogt vakande vid beachvolleyplanerna lyckades gänget till slut komma över en plan, och snart for bollen med full fart över nätet.
 
     
 
   
  Fredrik , som skulle ha koll på alla hade en svettig stund, som blev ännu svettigare när det plötsligt saknades några elever. VAR var dom?  
 

En vaksam blick ut över Tylösands förrädiska vatten-
 
 
Absolut inte inom det utpekade området i alla fall. Han spanade frenetiskt ut mot vattnet, medan jag spanade på land. Och det var HÄR jag hittade dem. Glasskiosken fanns INTE inom det tillåtna området……
 
 

Fem glada killar som gav kurschef och livräddare maxpuls under några minuter…..
 
     
 

Kvällspasset bestod av löpning respektive information från polisen om eftersök av försvunna personer. När det gällde löpningen fick SK1 springa sex kilometer medan kravet på SK2 var 10 km. Nåja, skulle varit 10 km, men av någon anledning blev det bara 9km….. Alla som inte var förkylda knatade på riktigt bra runt slingan på Galgberget, och segrartiderna blev riktigt bra. En nyttig lärdom och erfarenhet för Kalle som var ansvarig för löpningen, var att det inte är så lätt att organisera en sådan här uppgift, och att det tar betydligt längre tid än man tror.

Polisen, som bland annat samarbetar med hemvärnet när det gäller att hitta försvunna personer, informerade  om hur man letar och hur samarbetet ser ut. Representant från polisen i Varberg var Kristina.
 
 
 
     
 
Efter lite faktainformation blev det en hel del berättelser ur verkliga livet, med både gott och mindre lyckade slut. Det blev ett mycket populärt inslag, och jag tror verkligen att ungdomarna förstår vikten av att ställa upp och hjälpa till att leta. Flera av fallen var dessutom välkända och engagerade några av eleverna när de var aktuella. Frågorna var många efter genomgången, och på den fria frågestunden dök det givetvis upp frågor som inte berörde ämnet men som står våra elever i tonåren nära.
 
 

Frågor om trimmade moppar, polisingripanden och den klassiska frågan om hon skjutit någon besvarades glatt av polisen Kristina.
 
     
 

Tanken var att det skulle ha blivit en tidig kväll för både elever och instruktörer, men när Kristina tackade för sig och åkte norrut, var det en dryg timme efter schemaplaneringen.

Tack Varbergspolisen för att ni ställde upp med en föreläsare hela kvällen!
 
       
 

Klockan 2130 kunde vi äntligen komma igång med instruktörsmötet inför kamratmarschen som SK2 skall genomföra i morgon. En schemapunkt som står mig mycket varmt om hjärtat eftersom jag vet hur viktig, och populär den är.

Klocka är nu snart 0300 och Magnus och jag är nu äntligen klara med alla förberedelser och lastning. Dessutom har jag tillverkat ett bildspel inför C F17s besök hos ungdomarna i morgon (eller rättare sagt senare i dag).  Säng-säng-säng……sova- sova  –sova.