4 Aug
   
       
 

 Redan klockan 0250 började lägret vakna till liv. Det var en speciell känsla att ligga i sin sovsäck i mörkret och höra hur fler o fler vaknade och satte igång med frukostbestyren. Natten har varit helt ok, men det var lite råkallt när vi kravlade oss ur sovsäckarna.
Straxt efter 0400 var gänget samlat på parkeringsplatsen klara för ordergivning.

 
 

Ett inte alltför piggt gäng vid Simlångsgården.
 
     
 
Grupperna fick order att förflytta sig ca 7 km till en sjö där de skulle få en ny karta. Med tunga steg marscherade de iväg, lyckligt ovetandes om att bussarna stod och väntade efter ca 400 m. Ilastning och så iväg in mot Halmstad. De flesta somnade inom tio minuter, så de hade ingen aning om vart färden bar.
 
 

Grötviks hamn kl 0500. Båtarna som ska delta i Tall Ship Race börjar ankomma till Halmstad
 
     
 
Framme i Grötvik blev det avlastning och sen var det bara att vandra in mot Halmstad på prins Bertils stig. Ett delmål för dem var att de skulle vara på ett visst ställe, ca 300m innan Simstadion, senast 0740.
 
 
 
 
       
 
I samlad tropp gick vi sedan fram mot Simstadion där Fredrik väntade. SUCK, nu förstod alla att det skulle bli bad igen. Men de var inte beredda på inledningen av förmiddagspasset. Ner till stranden, och sen startade ett tufft fyspass. Löpning, armhävningar, situps, backups mm.
 
 
 
Löpning längs med stranden. Absolut förbjudet att gå minsta lilla bit av sträckan
 
     
 
 
Kom igen! Kämpa på!
 
     
 

Passet avslutades med” capture the lifeguards flag”, och plötsligt hade alla fått krafterna tillbaka. Här gällde det att vinna till varje pris.
Nu var alla rejält uppvärmda, och nu hägrade ett lika tufft badpass med inriktning på livräddning. Eftersom SK2 fick grunderna i livräddning förra året i bassängen, byggdes det nu på med livräddning i havet. Eleverna fick pröva på vattentrampning på djupt vatten, olika bogsergrepp, hur man bär upp en olycksdrabbad på stranden och lägger den i stabilt sidoläge mm mm.

 
 
 
     
 
Som avslutning på passet och hela kamratmarschen genomfördes ett simpass i bassängen. Varmt och skönt tyckte alla.
 
 
 
       
       
 

Medan SK2 svettades på stranden hade SK1 vård av personlig materiel samt information om Försvarsmakten, på schemat. Tydligen var allt redan perfekt eftersom eleverna glatt pratade om en lugn och ”chill” förmiddag där de spelat beachvolley. Men hur var det egentligen med kängvården??? Ubbe i förrådet hade inte uppfattningen att de var vårdade…..
På eftermiddagen var det SK2 som skulle vårda och få information om hur man kan bli soldat resp officer i Försvarsmakten. För SK1 hägrade bad och livräddning. Tyvärr blev de sena från förmiddagspasset (tog beachvolleymatchen för lång tid?), så det fick bli ett forcerat pass i Simstadion.
Fredrik inledde med att prata lite allmänt om hur det är att vara livräddare, badvett och grunderna i livräddning.

 
 
 
     
 
Därefter ”drabbades” även SK1 av uppvärmning inför bad, och fick ett litet fyspass.
 
 
 
….och innan man hoppar i vattnet skall man vara uppvärmd så musklerna är varma…
 
     
 
Väl i vattnet fick de prova på att bogsera varandra, samt att plocka upp en docka från botten. Det sista är inte så lätt som det ser ut eftersom den vattenfyllda dockan är tyngre än väntat. Men de som hade problem fick hjälp av Fredrik som dök ner tillsammans med dem.  Alla lyckades så småningom få upp dockan. Bra gjort!
 
       
 
 
 
 
       
 
Trots ett pressat tidsschema var livräddningen klar i tid och bussen kom tillbaka till FMTS på utsatt tid. Nu skulle det bli genomgång i vet och etikett på mässen, så alla skulle vara väl förberedda inför kvällens middag.
 
 

Mässofficeren Kent instruerar eleverna i hur man skålar, vilka bestick som skall användas till vad, hur man minglar och håller glasen mm.
 
     
 
Klockan 1800 var alla tillbaka på mässen och ombytta till finkläder. Det var knappt att vi kände igen våra elever! Lite, nej förresten MYCKET, nervösa inför kvällen men också nyfikna inför vad kvällen hade att erbjuda. Titta på bilderna, och håll med om att de är tjusiga!
 
 
  
  
     
 
För några av ungdomarna var nervositeten lite större. Tre stycken hade blivit utsedda till talare under kvällen, och det var äldsta killen som skulle hålla talet till kvinnan, yngsta tjejen skulle tala till mannen, samt min bordskavaljer som skulle tacka för maten. Alla tre löste sin uppgift bra, och lockade fram ett antal skratt under sina tal.
 
   
Jacob Kyhlberg och Beatrice Lungu höll talen till kvinnan resp mannen
     
 
När Sebastian höll tacktalet fick vi instruktörer verkligen ett kvitto på att utbildningen varit lyckad. Ett exempel från talet var hämtat från kamratmarschen och kvällen vid brasorna i Gyltige.-” Det var först där och då jag förstod vad kamratskap och gemenskap tillsammans med befälen innebär”
 
 

Sebastian Romansoff höll tacktalet.
 
     
 
Efter middagen blev det prisutdelning till skolmästarna i löpning och orientering, samt att SK2 fick sina märken för väl genomförd kamratmarsch.
 
 

Johannes får sitt märke
 
       
 

Att veckorna tagit ut det mesta av eleverna märktes snart. Diskot på övervåningen kom egentligen aldrig igång, så diskjockeyn Fredrik stängde snart av musiken. Kravet var att stanna till klockan 2200, och bara några minuter efter det klockslaget var det bara två elever, Magnus, Fredrik och jag kvar på mässen.

Jag antar att alla, främst då SK2, kommer att sova gott!