26 januari

 
       
Uppresan gick bra, och jag möttes av den här härliga skylten när jag närmade mig målet.

     
     
     
 
27 januari
 
     
 

När jag drog upp rullgardinen i morse möttes jag av ett snöigt landskap. Termometern visade -7 och med inräknad köldeffekt blev det -15 grader.
Mitt schema idag har framförallt innehållit tre viktiga punkter.

  • Hämta två skotrar
  • Kontrollera  snökvalitén. Dvs är det ren lössnö, eller bär den ordentligt.
  • Kontrollera istjockleken i allmänhet och framförallt på den i förväg uppsågade isvaken.

Det här brukar gå relativt fort, men så blev det nu inte……

Eftersom jag i år är ensam här uppe under rekdagen var jag i stort behov av hjälp av fjällstationens personal. Stefan sattes i hårt arbete redan direkt efter frukost. Först fick han dra upp år lastbil som hade kommit lite ur kurs i gårkväll, och sen fick han köra ner mig i två omgångar till skoteruthyraren i Sågliden.
 
     
 
Första hemkörningen med skoter nr 1 gick utan problem. Eftersom vädret var dåligt bestämde jag mig tidigt för att ta det säkra före det osäkra och ta skoterleden till Grövelsjön, istället för att köra över fjället. En riktigt trevlig liten tur.
 
 
 
     
 
Vid den andra hämtningen bestämde jag mig för att köra upp på fjället en liten bit för att se hur där ser ut och ta reda på snötillgången . Allt gick jättebra i två kilometer, men precis vid trädgränsen blev det tvärstopp. En liten sten, ett kast åt höger och en snöskoter som satt fast i snön. Inga problem tänkte jag och började gräva…… Tre timar senare grävde jag fortfarande……. Då hade jag ändå fått hjälp av tvåkillar som kom körande förbi, men som fick ge sig av efter 45 minuters grävande utan att skotern kommit loss. Det var bara att bita i det sura äpplet och ringa efter bogserhjälp (Tack gode gud att jag har Telia och inte kommit ur deras täckning.) Sen tog det mig och min räddande ängel två timmars grävande och bogserande innan skotern äntligen bestämde sig för att skiljas från mitt ”lilla” hål. Snacka om fyspass!  När jag äntligen kunde lämna platsen fanns det ett en meter djupt och 3,5 meter långt dike som minne efter mig.
 
 

Hade Magnus varit med så hade ha säkert satt upp en skylt med texten ” Evas grop”.
 
     
 
När jag äntligen kom tillbaka till fjällstationen, trött och blöt av både svett och snö, var det bara att inse att jag missat lunchen med två timmar. Det var lika bra att hoppa på skotern igen och åka ner till Grövelsjön för att kolla isen.
 
 
 
       
 

TACK Björn med personal som lagt ner en stor möda på att i förra veckan försåga upp en vak. Detta gjorde att jag otroligt snabbt fick borrat upp ett hål, och tjockleken på isen över vaken är 15 cm. Det innebär att de instruktörer som skall såga is på tisdag får ett ovanligt lätt jobb. Magnus, som slitet med istjocklekar på över 60cm är grön av avund!

Det var riktigt ruggigt och kallt  nere på sjön och snön i kombination med blåsten gjorde sikten dålig.

 
     
 

Det var inte mycket av den fina sjön jag såg när jag vände blicken mot längs med sjön norrut.
 
     
 
Desto skönare var det att komma in i värmen och ta en varm dusch.  Klockan 1815 kom Kristina och Martin fram. I år skall dom bara vara hundvakter och ha det lugnt o skönt, och det var riktigt trevligt att få lite middagssällskap.
 
 
 
       
 

Nu är klockan 2300 och de flesta av instruktörerna har kommit fram. Kvar är bara Mattias som sitter på länsbussen och skumpar, men han är snart här. När man pratar om trollen – NU är han här!.

Den sista lugna kvällen är nu slut, för i morgon KÖR VI IGÅNG!!!!!!