28 januari
 
 
 
Morgonen bjöd på – 10 grader och ett ymnigt snöfall.  Tyvärr kunde vi inte njuta av den fina utsikten fån matsalsfönstret, men jag gjorde mitt bästa att förklara för Torbjörn och Magnus , som inte varit här tidigare, hur storslaget det är. Det dröjde inte länge förrän solen gjorde ett tappert försök att komma fram, men den lyckades inte riktigt.
 
       
 
 
       
 

Direkt efter frukosten var det dags för det första befälsmötet. Att fördela lektionerna gick snabbt, och tomrumen i schemat fylldes snabbt. Grattis Mattias ,du  slipper bada i år! Torbjörn och Magnus tog båda glatt på sig den uppgiften, och Torbjörn gick segrande ur striden.

Resten av dagen har vi instruktörer ägnat åt att förbereda utrustningen av eleverna i kväll. All materiel lastades ur containern och las upp på en line utanför.

 
       
 
 
       
 

Det som inte skall ut i kväll kördes upp till fjällstationen och lastades in i mitt rum. Plötsligt hade golvytan mer än halverats.

Våra repetitörselever, som kallas för reptiler, har ägnat ett antal timmar med att gräva en förevisningsplats inför måndagens lektion om hur en sittgrop skall grävas och se ut. Bra jobbat, jag skall med glädje förevisa den på måndag.

Vi hann även med en rek av ”exercisplatsen” som vi skall tillbringa helamåndagen på. Här skall våra adepter tränas i den gyllene konsten att ta sig fram på nederbörden med brädlappar på fötterna.

 
       
 
 
       
 

En glad kapten gör årets  premiärtur på vita Blixten

Den sista uppgiften på eftermiddagen var en skoterfärd upp på fjället så jag kunde visa hur fjällmarschens tilltänkta färdväg ser ut. Det var ett helt annat landskap uppe på kalfjället än det varit de andra åren.  Inte et spår av de mjuka vita kullarna som inbjöd till att glida fram över. I år är det otroligt lite snö, och stenarna lyser svarta bland det vita. Det var inte helt lätt att ta sig fram med skoter. Men det gick i stort sett bra, det var bara en sten av typen större som verkade ha en magisk dragningskraft på en av skotrarna……..

Fjällexpressen slog nytt rekord när det gäller att komma tidigt, redan 1915 körde bussen upp på gårdsplanen. Eleverna togs omhand av våra reptiler som delade ut rumsnycklar till dem.

 
       
 
 
       
 

Efter en god middag har vi ägnat kvällen åt att hämta ut utrustningen och prova den. Det var en procedur som gick ovanligt smidigt i år. Ett stort tack till serviceförrådet som verkligen lagt ner tid på att packa på ett smart sätt. Dessutom visade det sig vara ett smart drag av mig att plussa på en storlek på både mössa och byxor ,mot vad ungdomarna uppgett att de skall ha. Det mesta passade!

 
       
 


 
       
 

Reptilerna guidade runt på fjällstationen, så nu hittar förhoppningsvis alla i huset. De fick även tid till att berätta hur de upplevde motsvarande vecka förra året.

 
       
 
 
       
 

Kvällen avslutades med att gick igenom grunderna i fottejpning. Förhoppningsvis har de lärt sig att det lönar sig att tejpa i förebyggande syfte, så vi slipper allt vad blåsor och skoskav heter.

Nu är både ungdomarna och vi instruktörer trötta, så nu sätter jag punkt för i kväll.