ETAPP 2 (25 Juni)

 
     
 

Ny-Sulitjelma Fjellstue – Sorjushytta. 13 km. Beräknad tid 12 timmar:

 
     
 
                                            Etapp 2 Kartskiss (Öppnas i ny flik)
 
     
 

Den första riktiga vandringsdagen blir, precis som förra året, förmodligen den tuffaste. Den är betydligt mer kuperad än vad det ser ut när man studerar kartan. En kortbeskrivning av dagen är att vi börjar med uppförsbackar och slutar med nedförsbackar (med detta inte sagt att det är lättare att gå nerför…..) och dessutom lite fotbad längs med vägen.

Ordet för dagen blir stenigt!
Dagens första steg blir lätta även om det går uppför. Vi börjar på vägen som vi gick igår. Men säg den glädje som varar. Snart är det dags att lämna vägen och ge oss av neråt mot jåkken från Kokedalsjökeln. Vadet räknas som lätt så det bör inte vara några problem. Efter det uppfriskande badet, förlåt vadet, så bär det av brant uppför i stenig terräng. Väl uppe på klipptröskeln och efter lite andhämtning så ser vi sjön Storelvvatnan nedanför oss. När vi kommit ner till sjön är det time för nästa vad, den här gången ett lite större sådant.
Efter vadet är det dags för hjärtat att få arbeta igen i den branta uppförsbacken som nu väntar. Med hög puls och mjölksyra i benen kommer vi så småningom upp i passet.

Men nu börjar det äntligen(?) gå nerför så nu får vi koppla in andra benmuskler på vår väg ner till en liten sjö. Naturen är karg och typisk fjällnatur, och efter sjön så fortsätter vi vår jojo vandring uppför (inte riktigt lika brant den här gången). När vi kommit upp till nästa pass så väntar en utdragen nerförsbacke. Här kan stigen vara lite otydlig, och här kan vi nog också vänta oss stora snölegor över leden. Om det varit stenigt innan så är det nu mycket stenigt. Om ni vågar lyfta blicken från marken så ser ni sjön Bajit Sorjosjávri i en liten glipa mellan fjällryggarna. Nedförslutningen slutar vid en liten sjö där det säkert kan vara skönt med en liten paus och omknytning av kängorna så tånaglarna inte blir blåa.
Nu bedömer jag det som att det värsta är gjort, och nu blir det en kortare sträcka utan alltför stora höjdskillnader. Men men…. Snart är vi framme vid en tröskel på ca 1000möh där det nu kommer att slutta på ordentligt utför. Jag vet inte om vi ser stugan i backen, men den finns där nere och väntar på oss.

 
     
 

Sorjushytta 825 möh.

En liten norsk fjällstuga med åtta sängplatser.
 
 
 
     
     
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN