ETAPP 1 (3 augusti)

 
     
 

Staloluokta – nära Stállojávrásj.    Ca 5 km.

 
     
   
     
 

Som vanligt blir första dagen en lång och jobbig dag, Vi vaknar på Norrlandståget och när vi hoppat av Gällivare har vi drygt två timmars väntan på bussen mot Stora Sjöfallet. Väl framme vid Stora Sjöfallet sätter vi kurs på Fiskeflyg(ska försöka få bussen att stanna till där) som ligger vid vägen ca 1 km innan anläggningen. Klockan 1500 lyfter en stor helikopter som tar oss alla i ett lyft, mot Staloluokta.

 
     
 

Kyrkkåtan vid Staloluokta
 
     
 

Så är vi då tillbaks i Padjelanta nationalpark. Tyvärr blir det ingen tid till att stanna till och prata med den trevliga stugvärden i år, och inte heller tid till att testa brandlarmet! Däremot tänkte jag att vi skall göra ett snabbstopp vid kyrkkåtan, så Kristina får chansen att se den, och så finns ju möjligheten att köpa lite rökt renkött.

Etappen inleds med att vi går förbi kyrkkåtan och följer den gamla leden mot Arasluokta . Det lär bli en tuff start på vandringen, för stigen är kuperad och innehåller såväl branta uppförs- som utförsbackar, Dessutom är underlaget sumpigt, och det innebär i sin tur att vi förmodligen får slåss mot mygg Här kommer vi också att få kämpa med en hel del videsnår…  När vi kämpat oss upp en bit på Stuor Dijdder passerar vi ett vattentillflöde till Stállojávrasj. Här viker vi av och tar sikte på sjöns norra del.

Beroende på gruppens status och klockan slår vi upp tälten mellan stigen och sjön. Det bästa hade varit om kommer så långt att vi passerar mellan sjöarna Stállojávrásj och Njállajávrásj och kan slå upp tälten vid den nordöstra delen av sjön.
 
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN