ETAPP 4 (6 augusti)

 
     
 

Álggájávrre – Goupherjåhkå ( Álggávágge).   Ca 13 km

 
     
   
     
 

En etapp som innehåller ett vad som kan bli avgörande för vår vidare vandring…….

 
     
 

Nu lämnar vi Álggájávrre och ger oss in i Álggavágge. Efter ett par kilometer är det dags för vandringens första riktiga vad.. Vattnet kommer från Vattendelarglaciären, och kan vara rikligt.

När vi tagit oss över fortsätter vi genom dalen, och underlaget varierar mellan rishedar, ängar, starrkärr och givetvis videsnår. Kan alltså vara både blött och snårigt! Vi har sällskap av Álggájåhkå som rinner vid sidan av stigen.

På vänster sida har vi Härrábákte (0 704 möh) och har vi tur syns även en tio meter hög klippelare eller rauk, som står vid bergets fot. Den kallas för ”Herren” och namnet betyder troligen” branta prästberget”.

Nu blir marken mer lättvandrad, mest rished, och landskapet öppnar sig succesivt mot Sareks inre. Dock ska vi passera ett mindre blockfält.

 
     
 

                                                                                                                                                                                                                                  
Foto: fjellfotografen.se
 
     
 

Nu har vattnet på vår högra sida ändrat namn,( förmodligen för att det någon gång hänt en olycka här).  och heter nu Gálmmejåhkå, och namnet gálmme betyder att någon förolyckats.

Nu har vi en lättvandrad kilometer framför oss där marken består av en jämnplatt gräshed. Platsen brukar kallas för världens största fotbollsplan. Här finns också ett antal små bäckar, och utmärkta tältplatser. Skulle kropparna säga stopp så stannar vi här, men jag vill komma lite längre fram. Framför oss har vi nämligen ett avgörande vad över Goupherjåhkå.

Den här jåkken kan ta tid att komma över, och den kan även stjälpa oss så vi får vända om. Ser vattenflödet ok ut så prövar vi att gå över, annars tältar vi och avvaktar morgontimmarna.
 
 

                                                                                                                                                                                                                       Foto: Skarefjäll Natur & Foto
 
 
 
 
 
 
   
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN