ETAPP 6 (8 augusti)

 
     
 

Tjågnårisjågåsj – Guhkesvágge.  Ca 14 km

 
     
   
     
 

Den inledande etappen från Tjågnåris kommer jag ihåg som väldigt lättvandrad och skön, bitvis i ett behagligt nedförslut.

Framför oss i blickfånget har vi Bierikbakte, och högslätten Bielavallda som öppnar upp sig.
 
 

På väg mot Bielavallda 2012 med Bierikbakte i bakgrunden
 
     
 

Dessutom ser vi snart sjön Bierikjávrre, som är Sareks näst största sjö. Vattnet är starkt turkosfärgat pga glaciärslammet som tillförs sjön. Nere vid sjökanten syns även Pielastugan. Förra gången vek vi här av åt höger med sikte på Bástávágge, men nu skall vi runda Sarvalåpptå och vika av åt vänster, norrut.

Här vandrar vi i huvudsak på rishedar och det är lättvandrat. Efter ett tag tvingas stigen ner  till sjökanten pga ett klipputsprång, och sedan väntar ett område med stenskrövel. Därefter fortsätter myrmarken, så vid blött väder kan det bli både blött och kladdigt.
 
 
 
     
 

När vi passerat den norra delen av sjön har vi tre mindre vattentillflöden att passera, men det bör absolut inte bli några problem. Förmodligen kan kängorna vara på hela tiden. Härefter rundar vi fjällknallen Bierikvárásj (990 möh), och då väntar ett vad över Bierikjåhkå.
Nu måste vi fatta ett beslut på hur sista delen av dagens etapp skall gå. Vi kan antingen fortsätta på låg höjd och runda Vuojnesvárásj eller välja att gå genvägen över bergsryggen. Med andra ord en lugn vandring utan stigningar men kanske i blötmark, eller en pulshöjare och klättring upp på bergsryggen. Det sista alternativet innebär ca 100 m stigning, men samtidigt blir det ett par kilometers kortare vandring.
Vilket alternativ vi än väljer så kommer vi fram till den stora hängbron över Guhkesvákkjåhkå..

Tälten kommer vi att slå upp på lämpligt ställe i närheten.
 
 

 

 
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN