ETAPP 7 (9 augusti)

 
     
 

Guhkesvágge -  Slugga    Ca 15 - 18 km

 
     
   
     
 

Nu hoppas jag att kropparna inte är alltför slitna och att fötterna mår bra. Idag har vi vår jobbigaste etapp framför oss. Positivt är att den kommer sent under vandringen, så ryggsäcksvikten har minskat något. Etappen innehåller inga häftiga vad, men det är en oerhört jobbig terräng vi har framför oss. Exakt hur dagens etapp kommer att gå och var den slutar vet jag idag inte……Men det kommer dessutom att bli vandringens längsta…

Om vi inte gick över bron igår så inleds dagen med att vi går över på hängbron, och i och med det så lämnar vi nu SAREK och går in i den tredje stora nationalparken, Stora Sjöfallets nationalpark. Gränsen går mitt i jåkken.
 
 

Bilden är INTE från den här platsen, men får symbolisera att vi nu ger oss i kast med den tredje nationalparken på ett par dagar.
Bilden är från Kisuris 2012, där de tre nationalparkerna möts
 
     
 

 

 
 

Det blir i alla fall en lite lätt start på dagen en dryg kilometer efter bron. Stigen går över en svämkägla kring Alep Niendojågås (blött) och vi kommer att passera flera små bäckar.
När vi passerat Nienndo börjar eländet…. Terrängen består av stora klippblock och videsnår, så jag hoppas verkligen att det inte regnar när vi passerar här. Vi går nedanför sluttningen  Njirábuollda, och det namnet kan översättas till ” sluttningen med nedrasade stenar” Det säger nog det mesta om den sträckan….
Det här steneländet fortsätter i ett par kilometer, och när vi passerar renvaktarstugan så är det bara någon km kvar. Så småningom kommer vi alla fall fram till Sluggájåhkå som vi skall vada. Det här vadet skall dock inte ställa till några problem. Det jobbigaste lär bli att forcera videsnåren som finns i jåkken.
Efter vadet måste vi fatta ett beslut igen. Norr eller söder om Slugga?

  1. Skall vi jobba oss upp i sänkan och sikta på passet mellan Gáhopo och Vuovres där det finns några sjöar att slå upp tälten vid.
  2. Fortsätta följa Sluggájåhkå och sen runda Slugga och hålla oss lågt.

Alternativ ett känns just nu som det bästa, även om det är det jobbigaste. Det blir detta alternativet jag kommer att beräkna resten av turen på.
Vid alternativ 2 ser det ut på kartan som om vi får slåss med mer videsnår och dessutom är det längre.

Vi får helt enkelt se hur fötter och ben mår efter stenterrängen.
 
     
 

                                                                  Det här blir väl en bra tältplats med utsikt över Pietsaure.                                                          
Foto Pär Lindh
 
     
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN