12 juli: 

 
       
 
Idag har vi haft en skön vilodag. När jag kastat in handduken om en topptur visade det sig att ingen annan var intresserad. Med andra ord en hel lång skön slappdag vid stugan.  På programmet stod endast en utflykt till vattenfallet. Det fick vi ju inte missa!
I övrigt blev det lite persedelvård, kroppsvård, ligga o läsa och bara ha det skönt. Jag tänker inte skriva så mycket mer om dagen, utan lägger ut lite bilder istället.
 
     
 

 
     
 
Det var ca 800 m till vattenfallet, och vi var livligt uppvaktade av myggen hela tiden. Att vi närmade oss fallet märktes inte bara på dånet, utan också på att vegetationen blev grönare, och framförallt Smörblommorna och Midsommarblomstren trivdes. Sista biten fram till fallet var en lite hyfsat brant nedförsbacke.
 
     
 
 
 
     
 
FILM På vattenfallet i Pältsa (Öppnas i nytt fönster/flik)
 
     
 
Framme vid fallet finns det en staty av en kvinna, gjord av konstnären Tony Bernestedt från Karesuando. Det tog faktiskt en liten stund innan vi hittade den, precis bredvid fallet. Och där vattendropparna yrde som mest. Men enda fram dit måste vi ju bara ta oss…. Absolut inget drömscenario för en fotograf att hålla på att ställa in kameran. Torka av linsen-upp med den- tryck av- ta ner- torka linsen osv.
 
     
 

 
     
 
FILM på statyn (öppnas i nytt fönster/flik)
 
     
 

 
 
Tillbaka uppe vid stugorna blev det fika och sen utforskade vi stugplatsen samt diskuterade lite om hur här ser ut på vintern. Att ta sig hit med snöskoter, ja varför inte.
     
 
Nu har jag precis kommit tillbaka från bastun, och då fick jag en liten fin vink av Lisbeth att min tröja var sönder. Nål och tråd är faktiskt det enda av praktiska saker jag inte har med mig. Går det att laga hålet med silvertejp? Lisbeth fnyste och kom snart tillbaka med nål o tråd, och sen sydde hon ihop mig. Teamwork som vanligt när vi är ute!
 
 

Sitt still!
 
     
 

I kväll får det absolut inte fuskas med maten. Ny energi skall laddas in, för i morgon väntar en ny 2-milstur. Nu har vi även en tid att passa, då jag gärna vill hinna med den andra båten tillbaka till Kilpisjärvi.  Med tanke på tempot igår, bestämde jag att vi gör favorit i repris från vår förra Nordkalottvandring. Det innebär att jag går extra tidigt från stugan med de som inte går så fort, så får de andra vara kvar o städa. För att få lite nattro i stugan gjordes en liten omförflyttning av sängplatserna. När det nu fanns ett ledigt rum så fick snarkarna flytta in där.
Jag vill komma iväg senast 0530 i morgon, så då var det bara att sätta klockan på 0330. Men hur var det nu med svensk o finsk tid….. Hoppas det blir rätt! Med tanke på den tidiga reveljen, så blev det en tidig kväll.

Det har varit en avkopplande och skön dag, och jag hoppas att vilan har gjort gott åt trötta kroppar. Själv är jag jättenöjd trots utebliven topp. Jag har ju fått leka med kameran vid vatten och ett stort vattenfall. Synd jag inte hade ett riktigt stativ och några filter med….
 
     
 

GÄÄÄÄSP!!

 
       
       
       
 

TILL NÄSTA DAG

   
       
 

FÖREGÅENDE DAG

   
       
 

Till STARTSIDAN