ETAPP 1 (8 juli)

 
     
 

Kilpisjärvi – Goldahytta, 16 km

 
     
 
                              Kartskiss (Öppnas i nytt fönster)
 
 
 
 

Första etappen ger faktiskt en valmöjlighet. Om det är någon som är trött och seg efter resdagarna går det idag att välja ett lättare alternativ för att ta sig till Treriksröset. Min plan är att vi skall vandra dit genom Finland, en 11 km kuperad sträcka. Men det går även att välja båtskjuts till den svenska sidan och sedan vandra 3 km på en mycket lättvandrad stig/väg.Vill bara nämna att det här alternativet finns.

Efter frukosten lämnar vi stugan i Kilpisjärven Retkeilykeskus vandringscenter och ger oss av norrut. Första biten blir en liten sträcka längs med E8,fram till den stora parkeringen i norra änden av byn. Där viker vi av och börjar vandra på Nordkalottleden, som här även kallas för Mallaleden. Vandringsleden korsar i början ån Siilasjoki och stiger sedan brant upp i fjällbjörkskogen. Efter ett par kilometer kommer man ur björkskogen ut på den lättframkomliga fjällheden. Om dagsformen är fin finns en möjlighet att efter 2,5 km vandring på leden vika av och gå upp på fjälltoppen Pikku-Malla. Det är en markerad stig upp till toppen, som har en jämn stigning bortsett från sista biten då det blir brantare. Skall vara en fin utsikt härifrån, och sträckan upp till toppen är ca 1 km.

 
 
 
 

Foto från Internet: - Jouni Törmänen
 
     
  Mallaleden fortsätter i kuperat fjällandskap och passerar små tjärnar. Leden blir stenigare och börjar småningom söka sig upp på fjället Iso-Malla. När vi närmar oss vattenfallet Kitsiputous blir leden brantare och går över ledens enda blockmark. Här kommer jag att göra en fotopaus! Efter Kitsiputous fortsätter leden genom täta videbestånd (HURRA!!!) på fjällsluttningen och kommer sen tillbaka ner till fjällheden.
Vid normalt vattenstånd kommer vi lätt över de små bäckarna under resten av leden, med vid högvatten kan det vara lite svårare att sig över. Men det här ser jag inte som några problem. De sista kilometrarna följer stigen ett renstängsel. Före sjön Kuohkimajärvi slingrar sig stigen neråt genom fjällbjörkskog. När vi nått Kuohkimajärvi har vi bara en halv kilometer kvar till Treriksröset.
 
 

 

 
 

Foto från internet: - Bloggen Le Trek
 
     
 
Efter foto och champagnepaus vid Treriksröset fortsätter vi vår vandring i Norge. Vi kommer nu att gå på en lättvandrad stig längs med sjön Goldajávri i drygt 3 km, innan vi kommer fram till dagens mål – GOLDAHYTTA.
 
 
 
 
 
     
 
Hyttan har 22 sängplatser så här är det gott om plats. Som vanligt när det gäller de norska hytterna så är det nyckel som gäller, och det har jag redan fixat en!
 
     
 
 
 
   
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Till FÖREGÅENDE DAG

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN