Sommarvandringen 2016

 
 
 
 

TRERIKSRÖSET TOUR 2016

 
     
 

En rundvandring i gränslandet i Finland, Norge och Sverige.

 

 
 
Treriksröset byggdes 1897 av ryssar och norrmän, för att markera riksgränsen mellan Sverige, Norge och Ryssland (nuvarande Finland). Ingen svensk var med och byggde eftersom Sverige och Norge inte kunde enas om någon gränskommissarie. Tanken var att man skulle placera sk ”Hjärtestenar” försedda med de olika ländernas vapen. Men pga konflikten mellan Sverige och Norge genomfördes inte detta utan det blev ett helt vanligt stenröse istället.
1901 var man dock sams om en gränskommission. Röset skulle cementeras men cementen räckte bara till överdelen. Detta innebar att naturkrafter i form av väder, vind och is gick hårt åt röset.
1926 fick röset sitt nuvarande utseende. Om det är snyggt är upp till var o en att tycka, men det är en speciell känsla att stå där .
 
     
 

I år är det dags att göra ett nytt besök så långt norrut vi kan komma i Sverige. Sist vi var här uppe var 2004, då vi avslutade Nordkalotten Tour med ett besök vid Treriksröset. Då kom vi trötta och blöta fram till röset klockan 0300 en mycket regnig julinatt. Vad jag kommer ihåg var det ingen som ville dricka champagne vid röset mer än jag.

 
     
 
 
     
 

Ursprungstanken var att vi skulle genomföra en tälttur, men nu slutade det med att vi nyttjar de bekvämligheter som finns i området. Att sova i stuga är trots allt mer socialt för gruppen och de norska stugorna är väldigt mysiga. Skall också bli skönt att gå med en lite lättare ryggsäck i år!
Vi kommer att utgå från Kilpisjärvi där vi startar den 8 juli, och sen kommer tillbaka hit den 13 juli.
Min tanke är att vi skall passera Treriksröset vid två tillfällen, så jag hoppas verkligen jag skall lyckas få ett foto av röset i solsken…..

Jämfört med förra sommaren så är den här turen betydligt snällare. Därmed inte sagt att det är rena semestertrippen! Terrängen är givetvis kuperad med en o annan liten pulshöjare till backe. Dessutom finns det blockterräng, och videsnår i området. Vi kommer även att få genomföra några vad, men de är betydligt beskedligare än de i Sarek. Men är det mycket vatten i markerna så kan det forsa på ordentligt. Näst sista etappen inleds med att vi tar oss över Iselva med hjälp av en norsk bro. Men några etapper är långa, så det krävs lite förberedelser av er hemma.

De inledande etapperna är helt okända för mig, så jag har återigen försökt leta upp lite information på internet.  De två avslutande sträckorna från Rostahytta till båtlänningen vid Koltaluokta gick vi 2004. Men det verkar som om leden ändrats lite, så vi får väl se hur verkligheten är


OM mina etappbeskrivningar stämmer eller inte vet vi först när vi står där uppe i norr i gränslandet. Men HUR det blev i verkligheten kan ni läsa om i dagboken efter hemkomsten.

 

Vår planerade rutt är markerad med Blått på kartan nedanför.
 
     
 

Karta TRERIKSRÖSET TOUR
 
     
     
     
 

Klicka på respektive kartbild nedan för att läsa om etapperna. Och på texten nedan för GÄSTBOKEN (som öppnas i nytt fönster)

 
       
 

Har ni åsikter om etapperna, eller vill lämna tips, gör gärna detta
i vår gästbok. Det underlättar min ”sista minuten” planering

                    
Glöm inte E-Postadressen om Du önskar ett svar.         

 
       
       
         
         
 
  BILTUR               
 
         
         
   
       
 
          ETAPP 4