22.a januari minus 12 grader

Av skidåkaren Eva

 
     
 
Så va det med den skidformen…. Ett antal muskler protesterade i morse, när jag gick ur sängen.  Och jag som bara åkte 15 km i går, hur ska det då bli när det blir allvar i slutet av veckan? Nåja efter en uppvärmande (?) morgonpromenad med Atlas i kylan började kroppen piggna till. Det är verkligen fint här uppe i ”vårt” Blyberg, och min uppfattning är att här är mer snö än på flera vintrar.
 
     
 

Efter frukosten var det dags att inviga födelsedagspresenten - ett vallaställ. Kanske inte världens mest romantiska present, men verkligen efterlängtat och behövt. Ett stort TACK älskling! Och vilken skillnad från mitt gamla åbäke, som vi för övrigt deponerade på Mora återvinningsstation efter förra vintern. I mitt nya fina Krokstaställ kan jag spänna fast båda skidorna samtidigt, och de satt till min stora glädje fast under hela vallningsceremonin. Och det är verkligen ett tidskrävande företag. Nu missade min sk serviceman att fota invigningen, men det kommer säkert fler bilder längre fram i veckan. Efter att ha tagit bort gammal valla, lagt på glid, både i form av grundvax och blått, samt ett par lager fäste, var det bara att konstatera att det tagit ca 2 timmar.
Grundplanen för dagen var att vi skulle ha åkt till Smågan för att jag skulle testa på myrarna ner till Mångsbodarna. Magnus å sin sida ville reka bilvägar och kolla att punkterna i GPSn stämde.

 
 
Den här kontrollen är den enda som är lite bökig att hitta till med bil. Men den utdragna vallningsproceduren gjorde att vi fick ta till reservplanen, och satsa på den senare delen av Vasaloppspåret.

Det blev biltransport till Hökberg, och sen var det bara för mig att påbörja min stakning ner mot Mora. Att jag bara kom ca 400 meter, innan marken anföll, är en helt annan historia. Däremot klarade jag den beryktade nedförsbacken helt utan problem.
 
     
 
 
 
Jämfört med igår, då det var trögt i spåret, gick det idag betydligt lättare. Det har varit en helt underbar skiddag, där solen bröt igenom och värmde skönt. Spåren var nyuppkörda och jättefina. De första fem kilometrarna fram till Läde gick utan problem, men sen började mitt gamla problem med pjäxorna att göra sig påmind. Jag köpte nya inför förra årets vasalopp, ett par moderna och fina saker som justeras med en skruv vid hälen. Förra årets lopp slutade med blödande hälar, och det vill jag absolut undvika i år. Tyvärr har jag inte hunnit träna tillräckligt hemma, så det där med pjäxinställning är fortfarande ett problem. Det tryckte och brände ordentligt på hälarna, så när jag gled in i Eldriskontrollen var det bara att meddela en mycket förvånad Magnus att nu är det färdigåkt för idag.
 
     
 
 
 
Framme i Läde
Eldris – here I come!   Tyvärr blev det hit men inte längre
 
       
 
Det visade sig när vi kom hem att det var ett av mina bästa beslut på länge. Båda hälarna var rejält röda, så nu blir det att ta fram special-tejpning. Men givetvis ska vi anfalla pjäxorna och skruva lite till.
 
       
 
Efter en sen eftermiddagsfika, där vi bla smaskade på bakelser, var det bara att ta på sig ytterkläderna igen. Nu skulle Atlas få sin efterlängtade promenad i snön. Vi styrde kurs mot bommen för att sen ge oss i kast med uppförsbacken mot masten. Så länge det fanns ett skoterspår att gå i var det ”inga problem”. Bortsett från att hjärtat skenade, blodsmak i munnen och mjölksyra som sprutade ur öronen så var det en fin promenad. När vi vände oss om hade vi en fin kvällshimmel som skiftade i rosa.
 
 
 
     
 
Atlas for som vanligt som en galning efter alla snöbitar som kastades ut i den djupa snön, och nu borde han väl äntligen bli uttröttad?  När de välkörda skoterspåren upphörde, tog även leken med snöbitar slut. Nu blev det verkligen jobbigt, när vi fortsatte att pulsa uppför. Efter ca 700 m så fick det räcka och vi vände om hemåt.
När de här raderna skrivs så har vi en utslagen hund på golvet och temperaturen sjunker stadigt. Om bara några tiondelar så visar termometern minus 20. Brrrr. Får bli en mysbrasa i kväll igen.
 
       
       
 

Till NÄSTA DAG

   
 

Till FÖREGÅENDE dag