22.a januari minus 2,2 grader. SNÖFALL!!!

Av Skidåkaren Eva
 
     
 
Idag har det varit grått, men varmt. Morgontemperaturen var – 2,2 grader, men det dröjde inte länge innan det blev plusgrader. Atlas morgonrunda gick som vanligt upp till bommen, men idag lockade inte vädret till att förlänga den. Men att jaga snöbollar är alltid lika kul, oberoende vädret.
 
 

Kasta, kasta kasta…….. jag är beredd….
 
     
     
 

Det blev en lugn o skön förmiddag, innan det var dags att klä på sig skidkläderna. Atlas for runt som en studsboll och var mest i vägen, men trots hans hjälp kom även pjäxorna på fötterna.

Jag har hittat en ny favoritsträcka här uppe och det är halvvasesträckan till vasslan. Härlig natur, fina spår och inga människor. Med andra ord perfekt både för Atlas och mig, så det fick bli favorit i repris i dag. Dock var planen att åka fram till vasslan och sen återvända samma väg till Oxberg, en sträcka på ca 15 km.
 
     
 
 
     
     
 
Även idag var mina skidspetsar högintressanta i början, men efter någon kilometer var det mesta av ”springet i benen” borta, och han sprang jättefint bredvid mig. Idag hade jag helt perfekta skidor med BÅDE glid och fäste. Detta gjorde att det gick betydlit fortare än i går, och Atlas fick springa på ordentligt. Eftersom det blev inslag av intervallträning även idag så började även han bli trött. Efter den första lilla nedförsbacken där vårt samspel inte alls fungerade och han blev överkörd, gick det bättre och bättre. Atlas anammade taktiken att springa för livet så fort det sluttade nerför lite, och det tyckte jag kändes bra.
 
     
 

Kom igen  nu matte, bara 38 kilometer kvar……..
 
     
 
Vi var framme vid Vasslan efter en knapp timme, och efter en liten vilostund där vi tittade på åkare som tränade i ”Thores kurva och backe”, vände vi tillbaka mot Oxberg. Nu var spåret uppåkt av mig, så nu gick det ännu fortare. Att farten var högre syntes på Atlas som inte längre travade med samma spänst som han gjorde i början.
 
       
  Här kommer snart en länk till en fim med Atlas springade i spåret    
       
 
Vi var tillbaka i Oxberg betydligt tidigare än planerat, så det fick bli lite extra åkande på startrakan. Nu blev det lite dragträning där Atlas fick dra mig. Betydligt lugnare för mig, men han blängde lite bakåt när han sprang.
 
 

Till slut dök Magnus upp och Atlas la in en jättespurt. NU borde han vara trött…..
 
     
 
 
 
Jodå det var en mycket trött liten vovve som somnade på golvet när vi kom hem. Men först fick både han och jag lite energitillskott. Han i form av energifoder och jag i form av kaffe, digestivekex och gorgonzola.
 
     
 
Efter lite vila åkte vi in till Mora för att hämta ut nummerlapparna inför kortvaran och Öppet spår. Det var lång kö på riksväg 70 in mot Mora, och det förvånade oss lite. Vägen förbi klockstapeln brukar ju inte spärras av förrän på torsdag kväll. Men förklaringen var den nya ”lilla” uppförsbacken på upploppet.
 
 
 
     
 

För att hindra att gångare som passerar över spåret drar in grus mm på skidspåret så har man i år byggt en ny gångtunnel. Och den skall vi åkare åka ÖVER…… Kommer förmodligen att kännas som en jättehög backe efter nästan 90 kilometers åkning…. SUCK!

Nere i mässtältet var det faktiskt riktigt lugnt och skönt. Förmodligen kom vi före den stora anfallsvågen med nummerlappshämtare.
 
 
 
     
 
Nu återstår bara den mentala laddningen och lite kolhydratskäkande. I morgon blir det en vilodag då vi skall åka upp till Älvdalen och titta på Anders Dahlins fotovernisage. Sen blir det ju lite arbete med vallning osv…….
 
     
       
       
     
     
 

Till STARTSIDAN 2012