Abiskofjällen 2024

 
 

ETAPPBESKRIVNINGAR:

 
     

 
 
     
 

Abisko – en plats som jag de senaste åren besökt ganska frekvent, och senaste gången var på Gröna bandet. Har även genomfört några turer med start – och mål i Abisko, bla med All In Nature Sweden 2021. Fjällgängets senaste vandring i Abiskofjällen blev ju inte som det var tänkt pga en olyckshändelse. Vi hann med Trollsjön och Låkktatjåkka men i Kårsevaggebranten tog det stopp. Den avbrutna vandringen har legat och gnagt lite och känslan av att vi har en oavslutad vandring att ta tag i har växt.

Nu skall det äntligen bli ändring på det, och vi ska fortsätta utforska Abiskofjällen lite mer noggrant. Det kommer att bli en vandring med övernattning i tält, där möjlighet finns att på två ställen bo inne i STF stugor. Packningen blir med andra ord betydligt större än vad den var i Grövelsjön i somras, men inte i närheten av en Sarekpackning.

Mina etappbeskrivningar bygger jag på egna erfarenheter samt från nätet och tips från mina fjälledarkollegor.

Det finns dessutom möjlighet att hänga med upp till Abisko och ”bara” turista vid fjällstationen alternativt genomföra delar av turen endast som stugvandring. Mer om alternativen kan ni läsa längst ner på den här sidan.

Etappernas jobbighet och utmaningar kommer att vara varierande, och jag lovar er både lugna o sköna etapper såväl som en betydligt svettigare och tyngre. Den första dagen  blir lite av en mjukstart, medan etapp två kommer att låta hjärtat jobba. Det kommer att bli en etapp på runt 20 km, men i gengäld har vi tre etapper på ca 10 km. Vi kommer även att få ge oss i kast med en del vattenövergångar, men inga regelrätta vad. Möjlighet till att avsluta dagens etapp med ett uppfriskande dopp kommer att finns på de flesta etapperna.

Här följer en beskrivning av turen i stort, och den finns även utritad i rött på bilden ovan.

Vi startar vid Abisko Turiststation och följer leden bort mot Kårsevaggestugan. Det kommer att bli en liten avstickare ner till Kårsajåkkafallet innan vi fortsätter leden bort mot den för oss så välkända stugplatsen. Dag två blir den jobbigaste dagen då vi ska ta oss över fjället till Abiskojaurestugan. Många höjdmeter men endast drygt 8 km att vandra. Sen kommer vi att följa Kungsleden mot Abisko ända fram till bron över Ballinjohka, där vi viker av upp mot Tältlägret. Här kommer vi att gruppera i två nätter, vilket innebär en dagsvandring med lätt packning in i Ballinvaggi. Lapporten var ett av målen 2021 så det kommer att bli en avstickare dit innan vi återvänder till Abisko Turiststation. Här avslutar vi sedan med en tre rätters middag på kvällen.

Om allt går i lås kommer vi att klara av Ballinvagge, lite av Nissonvagge samt Lapporten, dvs några av höjdarmålen vi missade sist.

Att sitta hemma och göra vandringen på kartan är som vanligt något helt annat än att genomföra den i verkligheten.

HUR vår vandring blir kan ni läsa om i vandringsbloggensom publiceras efter hemkomsten.

 Ni kommer även att kunna följa oss i realtid via min Garmin sändare.
 
     
     
     
 

Klicka på respektive kartbild för att läsa om etapperna..

 
       
 

Ni som vandrat i området, kommentera gärna min planering i GÄSTBOKEN om ni har tips eller kommentarer om planerna.

 
       
       
 


Etapp 1


Etapp 2


Etapp 3

 
       
 


Etapp 4


Etapp 5


Etapp 6       

 
       
 
GÄSTBOK
 
Öppnas i ny flik (fönster)