28 januari
   
       
 

När vi drog upp rullgardinen i morse möttes vi av en kanonfin soluppgång. Det såg dessutom ut som om det var rejält kallt ute men…….När vi tittade på termometern så visade den bara -1 grad, så någon kyla var det verkligen inte tal om. Under de år vi haft vår vinterutbildning här uppe har vi aldrig haft varmare än -5. Lagom till frukosten orkade solen sig upp så mycket att den började belysa de norska topparna som vi såg från fönstren.

 
 
 
       
 

Efter frukosten körde vi ner till Sågliden för att hämta de två snöskotrarna vi hyrt. Eftersom vädret var så bra valde vi att ta leden över fjället tillbaka till fjällstationen. Nu fick vi vår första riktiga kontakt med fjällvärlden, och hur snön såg ut i år. Låter förmodligen lite konstigt, för alla vet ju att snö är fruset vatten som är vitt och mjukt. MEN den kan uppföra sig på så många olika sätt. Förra året var den jättelös och helt omöjlig att åka på och dessutom meterdjup. I år är det betydligt mindre snö, och den är mer hårdpackad. Det är faktiskt så att man som skoteråkare får se upp för stenar i spåret. Men i utbildningssyfte ser det perfekt ut! Jag gjorde en provgrävning av en sittgrop, och snön var fast och fin. Det blev en jättefin sittbänk, och snödjupet var ca 70 cm.

 
       
 
 
       
 

Till skillnad från förra årets första rekdag, så körde vi inte fast, och behövde inte be fjällstationens personal om hjälp att dra loss oss. Det verkar bli en lovande vecka, den börjar betydligt bättre än förra året.
Vi har även hunnit med att titta över den tilltänkta grupperingsplatsen inför onsdagens övernattning ute, och hittade tre bra tältplatser.

Ett sista vi gjorde innan det blev mörkt var att åka ner till isen för att kontrollera hur tjock den är i år. Rapporterna jag fått från fjällstationen under december talade om superkallt och väldigt lite snö. Med andra ord som gjort för en snabb och bra istillväxt. Magnus som ansvarar för sågningen av isvaken såg med fasa på hur isborren borrade sig allt djupare ner i isen utan att komma igenom. Men med ett ljudligt PLASK for borren ner i vattnet, och med ”fasa” såg vi att isen är drygt 60 cm tjock. Det blir ett svettigt jobb för gänget som skall såga is på tisdag.
 
       
 
 
       
 

Nu sitter vi och väntar på att resten av instruktörerna och repetetionseleverna (kallade för reptilerna) skall komma upp. Just nu befinner de sig i närheten av Särna.

Sen är det bara att ladda inför morgondagen, då äventyret börjar på allvar.