29 Januari:    
       
 

När vi vaknade i morse möttes vi av ett välbekant oljud utanför fönstret, ett ordentligt vinande. Jodå, mycket riktigt. Den fina gårdagen hade nu bytt skepnad och det blåste rejält ute, och det dröjde inte länge innan det började falla stora vita snöflingor utanför fönstret. Nu har fjällvärlden verkligen hälsat oss välkomna!

 
  Efter frukosten hade vi vårt första instruktörsmöte, nu när hela gänget var samlat. Även våra reptiler var med på mötet och dränktes snabbt i uppgifter. På programmet idag stod e hel del förberedelseuppgifter så det mesta är klart till elevernas ankomst i kväll. Containern skulle packas ut och materielen omgrupperas till förrådsrum och lektionssalar, vindskydd till måndagens lektioner skulle grävas, grupperingsplatsen rekas av reptilerna, namnskyltar göras i ordning, trasorna till vallningen klipptes, mm mm. Själv har jag roat mig med att tillsammans med en instruktör genomföra en skidrek på kalfjället. Vi kan meddela att det blåste….. ORDENTLIGT. Men vi kommer att kunna bjuda ungdomarna på en härlig fjälltur på torsdag.  
  Framme vid samekåtan på Långfjället. Vi hade tur och fick njuta av solen en kort stund    
       
        
  I eftermiddags fick våra reptiler tillfälle att köra skoter. Tyvärr ställde vädret till det, blåsten och snön gjorde att sikten på sjön var dålig.  
       
 

Men det blev ett uppskattat moment, och jag hoppas att de känner att de får göra lite mer än när de var ”vanliga” elever förra året.
Klockan 19 var lugnet slut här i Grövelsjön. NU har eleverna intagit fjällstationen och 2011 års vinterutbildning är nu igång på riktigt.

Efter en delikat fyrarätters middag samlades vi i det sk Norska rummet ,och nu var det dags för mig att tala till ungdomarna. Punkterna på min lista var många, det är mycket information som skall pumpas ut till eleverna. Artighet, ett bra uppträdande, tider, hålla koll på sin utrustning, alkoholförbud, fotografering, visitation, mm Snart började ögonen gå i kors på de stackarna. Så då var det hög tid att sätta igång med praktiska övningar. Gänget delades i två grupper där vår biträdande instruktör Axell berättade om tips o trix på hur man håller ordning på sina prylar på rummet, och vi andra ägnade oss åt att utrusta eleverna och inventera.
 
       
 

Snart var det ett organiserat(?) kaos i rummet och golvet var fullt av prylar. Kaoset blev inte mindre när det visade sig att förrådet hemma hade skickat med dubbelt av termosar, vattenflaskor, bestick osv. Det var baske mig prylar överallt. Men efter en intensiv halvtimme hade alla koll på sina prylar (vi hoppas i alla fall att så är fallet…), och kunde gå ner till containern för att hämta spadar, snöblad, liggunderlag och andra nödvändiga uteprylar.

När alla var utrustade visade det sig att vi inte hade vintermössor till alla. Tyvärr hade jag inte fått med mig tillräckligt stora storlekar. Men som tur är har vi ju andra mössor i vårt uniformssystem.
 
       
 
Just nu är klockan 2340, och alla håller på att packa upp och installera sig på rummen. Hoppas verkligen att de är klara till midnatt så de ka få några timmars välbehövlig sömn. Något som även vi instruktörer gärna också vill ha. I morgon skal de få hämta ut det som kommer att bli deras bästa kompisar resten av veckan. Vad det är????   Vita Blixter såklart!! Namnet väcker säkert nostalgiska känslor för många män som upplevt brädlapparna på nära håll. Och nu är det dags för nästa generation.
 
       
       
       
       
       
Gå vidare till nästa dag    
       
Till föregående dag    
       
Till Startsidan