30 Januari:

   
       
 

Idag var vädergudarna åter på vår sida. Blåsten var borta och den stackars solen kämpade tappert för att komma över horisonten i morse. En natts god sömn hade gjort underverk med våra adepter. I går kväll var de dödströtta efter en lång resdag, men i morse var det ett gäng pigga tonåringar som mötte oss vid frukosten.
Vinterutbildningens första morgonuppställning ute på gårdsplanen klarades raskt av och sen styrde vi kosan ner till Norska rummet. Nu var förmiddagen min! När jag berättade vad jag skulle prata om såg jag en resignerad blick i mångas ögon. –” NEJ inte kallt väder igen, det har vi ju haft så många gånger i den regionala utbildningen”.  Men den blicken försvann snart när det gick upp för dem att det här var en helt annan kylskadeutbildning.  Snart var vi djupt inne i diskussioner om varför alkohol är så farligt i samband med kyla, hur jag gör när jag får en vit fläck, hur jag hjälper någon som drabbats av hypotermi mm. När jag visade autentiska bilder på hur en fot resp hand ser ut efter en djup köldskada bleknade de flesta. Bilderna på svarta döda fingrar får alla att tänka efter. Jag hoppas att de tog åt sig det vktigaste nämligen att aldrig slarva och gå med blöta handskar eller strumpor och att alltid ha en termos med varmt vatten med sig när vi är ute.  Det blev även en mannekänguppvisning där jag klädde på Kristina lager på lager av de kläder de fått ut. Kungens kläder är jättebra, om man bara vet att använda dem på rätt sätt. Efter 20 min med full fjällmundering på sig höll min mannekäng på att avlida så då övergick jag till att ge tips och trix om hur man undviker kylskador genom att använda brännare och termos på rätt sätt.

Efter en delikat lunch var det så dags att hämta ut Vita Blixten för att göra brädlapparna i ordning. Vi jobbade i tre grupper där en var skidvallning över öpen eld. Just nu, innan vi startade, gjorde skidorna skäl för sitt namn. De var verkligen vita på ovansidan….. Men, men efter att ha genomgått elevernas hantering vid vallningen kan vi nu döpa om dem till bruna blixten. Frågan är vilken av sidorna på skidorna de vallat. Jag sätter en tia på att det var ovansidan.. J Skämt å sido så är vallningen en av veckans höjdpunkter. När den härliga doften av tjära börjar sprida sig över fjällstationen lockar det alltid fram andra gäster som blir nyfikna och vill prata nostalgi. Eleverna jobbade på bra och snart eldades det skidor för fullt.
 
       
 
 
 

Varför älskar alla våra ungdomar "Vita blixten"?
Jo dom är "TJÄRA" i dom.


Dagens humoristiska kommentar av Axell

 
       
 

Att de gick in för sin uppgift till 100 % märktes bla när vi fick frågan av en elev hur man värmer bakändan på skidan. Kaptenen Pålsson, för stunden svart av tjära och rök, svarade med glimten i ögat att det bara är att sätta ner skidan i elden. Han hann knappt avsluta meningen förrän skidan raskt sattes rakt ner i elden och började ryka kraftigt….

En annan grupp försökte få skidorna att passa till kängorna och slet tappert med skruvmejslarna.

 
       
 
 
       
 
Den tredje gruppen praktiserade förmiddagens kunskaper om kyla. De fick ta av sig på en fot och sen sätta ner de i snön. Efter en minut var det dags att ta upp den nu mycket kalla foten och raskt köra upp den i armhålan på kompisen. En smärre köldchock för båda, men aha upplevelsen om hur snabbt fötter blir varma i en armhåla var kraftig. Jag hoppas att de verkligen anammat budskapet om att ställa upp för varandra.
 
     
 
 
     
 

Efter fotbadet var det händernas tur. Efter besöket i snön var det den egna armhålan som fick tjänstgöra som värmeelement.
Som avslutning på momentet fick de en liten joggingtur i den djupa lössnön, vilket inte var så lätt.

 
       
 
 
       
 

Men jag nådde målet – de blev varma.
Sista delen av min lektion var om fjällsäkerhet och en förevisning av vindsäcken. Det var en riktig färgklick att se eleverna förvandlas till små lysande röda prickar i kontrast till den vita snön. Men att det inte är så lätt som det ser ut blev de flesta varse. Och detta utan att det blåste särskilt mycket. Kan bli intressant att se hur det går när vi går ut på fjället på riktigt på onsdag om det blir en blåsig dag….. Usch vad elak jag är, men det KAN bli riktigt roligt  :) ….

 
     
 
 
     
 
Eftermiddagens uteaktiviteter avslutades inte förran 1745 då det sista gänget i lampornas sken avslutade vallningen.
 
   
     
 

Dagens sista aktivitet var ett bildföredrag av Anders Dahlin från fjällstationen. Han visade ett bildspel med sina fantastiska bilder som skildrade årstiderna och omgivningen i Grövelsjöfjällen. Tack Anders för en fin upplevelse!

Nu börjar lugnet lägga sig över fjällstationen och våra elever har varit säng i 20 minuter. Det var inte svårt att få dem att hålla TAPTO-tiden. Trötta? OH JAAAA!

Vi ser med spänning fram emot morgondagen då våra adepter skall ut och åka skidor för första gången.
 
       
       
       
 
PS. Det här är vad vår fänrik gör när eleverna har teorilektion (med en annan instruktör J )
 
 
 
 

Heja Mattias! Tjusigt!.