31 januari

   
       
 

Vilken kanondag vi har haft! Grövelsjöfjällen har verkligen visat sig från sin bästa sida. Bara några få minusgrader, solsken och endast lite vind!

Förmiddagen inleddes med att jag lärde ut allt jag kan om laviner. Något mer tacksamt ämne att ha på just den här platsen finns inte. Istället för att visa en bild på hur en farlig hängdriva ser ut, är det bara att be eleverna vända sig om och titta ut på Salsfjället genom fönstret. Vi gick igenom varför en lavin utlöses, vilka faktorer som spelar in, vad man skall göra om man drabbas av en, kamrathjälp, hur mycket snö väger och chansen till att överleva. Det kändes skönt att kunna avsluta lektionen med att meddela att vi inte är i något lavinfarligt område , utan det är bara att gå ut och ha kul på fjället.

Klockan 1000 stod alla uppställda med sina nya kompisar. Eller rättare sagt tanken var att det skulle vara så kl 1000. Men det där med tidhållning måste vi jobba på. Det här tog tid, 45 minuter försenade var vi så alla beredda att gå iväg till övningsplatsen.

 
       
 
 
       
 

Eleverna har jobbat i tre grupper hela dagen och passerat tre stationer där de fått lära sig allmän skidteknik, konsten att ta sig upp och ner för en backe, samt skidexercis inklusive lappkast….
Vi har hållit till på en myr straxt nedanför fjällstationen, och  ungdomarna har verkligen slitit hårt. Många glada tjoanden och skratt har hörts över myren, och skall jag vara ärlig en och annan svordom över skidorna har förekommit.. Men alla har verkligen bjudit till, och de är jätteduktiga.. När det var dags för lunch höll Axell en lektion om hur man gör vid kort och lång rast, hur man gräver ett vindskydd samt hur man får matlagningen att flyta på smärtfritt.

 
 
En bild säger mer än tusen ord heter det, så jag låter bilderna nedan tala för sig själva.
 
 
  
 
 
Finslipning av tekniken, och att det är kul syns ju
 
       
 
 
 
Varför är det inte helt slätt i fjällen… HJÄLP !!
 
       
 
  
 
 

        Axell visar hur man fixar ett mysigt lunchställe

 
       
 
     
 
 
Gräv ordentligt, STORA block skall det vara
 
       
 
   
 
     
 
 
 

Att åka nerför är ju kul! Här praktiseras ”påskkärringbromsen”

 
       
 
När klockan närmade sig 1600 och solen gått ner bakom horisonten blev det riktigt kyligt på vår lilla övningsplats. Vi kunde i och för sig njuta av en härlig solnedgång över de norska topparna , men det kylde på ordentligt.Nu gällde det att snabbt komma upp till fjällstationen och den hägrande duschen och bastun.
 
       
 
 
 
En färggrann vy mot Drottningen i Norge
 
       
 

Gissa om middagen smakade mums för alla trötta skidåkare!

Kvällspasset inleddes med att jag hade en genomgång om vad som väntar i morgon. En halvdag (drygt) på fjället och som en avsvalkande avslutning ett isvaksbad. Jag tyckte det var bättre att ta genomgången nu, när alla är varma och inte har vaken framför sig. Frågorna var många, men jag hoppas de blev lite lugnare efteråt.

Nu  har vi haft genomgångar i hur kniv och yxa skall hanteras, och reptilerna har gått igenom hur man packar en ryggsäck inför en dag på fjället. Dessutom har vi försökt lösa ut våra adepters ekonomiska ersättningar.
 
       
 
 
 
Vilket konto? Clearingnummer, vad är det.???
 
       
 

Just nu är klockan 2215 och kaoset är totalt. VAD skall vi packa i ryggsäcken, och framförallt HUR skall det få plats?? Dessutom börjar nervositeten för isvaksbadet återigen blomma upp.

Nervösa för badet är även vi instruktörer. Inte för själva badandet utan för sågandet av vaken. Det var ingen rolig syn som mötte oss när vi gick ner på sjön i eftermiddags för att skotta undan snön. Först är det en liten knallrig isyta och sen ca 2 dm vatten, innan den 60 cm tjocka kärnisen börjar. Det kommer att bli en vansklig uppgift att fixa till hålet. Hotet om att pga säkerhetsskäl avbryta sågandet och att ställa in badet hänger över oss. Vi får väl se vad som händer i morgon.