1 februari
   
       
 

Nej, Nej NEJ var tankarna när jag rullade upp rullgardinen i morse. Kung Bore hade varit här under natten och släppt ner ca 5 cm nysnö, och dessutom visade termometern på +1 grad. Absolut inga gyllene förutsättningar för att åka ut på en fjälltur med träskidor. SUCK!

Idag var ungdomarna jätteduktiga , och stod uppställda på utsatt tid och med rätt(och all) utrustning. Att det sen tog tid innan vi kom iväg pga bindningar som gick sönder är ju faktiskt inte deras fel. Medan vi väntade på att komma iväg lastade mina medhjälpare bilar och skoterslädar fulla med utrustning för att kunna ge sig i kast med isen.

Så var vi då äntligen iväg på vår halvdagstur på fjället. Mina farhågor angående snön + Vita Blixten visade sig snabbt vara sanna. Vi gick runt på styltor och med absolut inget glid. Att det här påverkade ungdomarnas nyfunna skidteknik visade sig redan i första backen (den de övat i i går).
 
       
 
 
 
Plockepinn i backen.
 
       
 
Det tog oss drygt en och en halv timme att åka de 1,5 kilometrarna ner till Grövelsjön, och då var vi redan rejält trötta. Jag som gick först och spårade hade stora planer på att slänga de förbaskade brädlapparna i vaken när vi passerade den. Det är INTE kul att åka skidor med 1dm fastfrusen snö under.
 
 
 
 
En kurschef som just nu inte älskar skidåkning.
 
       
 
Men mina planer krossades effektivt när vi passerade den tilltänkta vaken, eller rättare sagt vattensamlingen. Det  fanns ju ingen vak att slänga dem i. Och jag började allvarligt tvivla på att det skulle bli någon. Det såg inte kul ut när jag passerade.
 
     
 
   
 
 
Mina tappra iskämpar Magnus, Mattias, Martin och Rasmus
 
       
 
Vi kämpade oss i alla fall vidare upp mot de Norska fjällen, och det är första gången jag gått uppför de backarna med skidorna rakt fram i spåret. Många av eleverna var nog rätt tacksamma här när det visade sig att de slapp saxa uppför backarna. När vi kommit upp en bit började vi känna av vinden, och samtidigt slutade det att snöa. Det var riktigtfint att se hur det ljusnade i horisonten. Skulle solen orka komma fram?
 
 
 
       
 
Vid tolvtiden började det att skrika i magarna och då var det bara att hitta ett bra ställe att gräva till sina matplatser på. Att övning ger färdighet visade sig, då det gick riktigt snabbt att få till groparna. Samarbetet börjar nu likna något. Någon grävde medan andra kokade vatten osv. Resultatet blev i alla fall att vi fick en riktigt mysig rast.
 
       
 
   
 
       
 
Under vår lunchpaus sjönk temperaturen till under noll, vilket gjorde att det var betydligt trevligare att åka Vita Blixten. Nu sög inte skidorna åt sig snö lika mycket och vi kunde faktiskt börja ÅKA skidor. En bidragande orsak kan ju ha varit att det nu var nerför, vi skulle ju ner till sjön. Mot alla odds fick jag ett telefonsamtal med meddelandet om att badkaret var klart, och fyllt med vatten och is samt att Grövelsjöodjuret väntade på dem i vaken..  För att få ner alla helskinnade valde jag stora serpentinsvängar i de branta backarna och tur var nog det, vurporna blev många, men glada skratt och kommentarer var det gott om.
 
       
 


 
       
  Väl nere på isen var det bara att förbereda sig för dagens stora ÄVENTYR , isvaksbadet.  Och mycket riktigt, grövelsjöodjuret väntade på dem i vaken.  
 
 
 
 
       
 

Jag är verkligen jätteimponerad av mina kollegors insats på isen. De måste slitit som bara den för att lösa uppgiften. TACK!

Efter en kortare genomgång var det dags för Rasmus att visa hur övningen skulle gå till. Först be kaptenen om lov att få hoppa i, sen ta det stora klivet över kanten och plaska fram till andra sidan för att där be samma kapten om lov att få komma upp. Och det fick dom inte om de inte kunde prata ordentligt.
 
 
 
 
Rasmus och ankan
 
       
 
Vi är JÄTTEIMPONERADE av alla ungdomarna. En efter en hoppade de i, utan att tveka. Strongt gjort! Här kommer ett par bilder från badet.
 
       
 
   

   
 
       
 

Efter skidturen tillbaka upp till fjällstationen, en underbar middag, dusch och bastu behöver jag väl inte säga att John Blund kom tidigt i kväll.

Dagen kan summeras som en väldigt jobbig dag för oss instruktörer, men belöningen är stor när man ser alla härliga ungdomar kämpa fram på fjället och sedan  tveklöst slänga sig i Grövelsjön.